maanantai 18. tammikuuta 2016

Laihdutusprojekti


Olen ikuinen laihduttaja ja jotenkin olen kerännyt painon aina takaisin. Ensimmäisen kerran laihdutin joskus yläasteella. En muista millaisia painolukemia silloin olisi ollut tuolloin vaa'assa, mutta lopputuloksena olin todella laiha. Paino nousi parikymppisenä kun työskentelin grillikioskilla. Muutin 2001 Rovaniemeltä Ouluun opiskelemaan ja liityin ystäväni kanssa Painonvartijoihin. Tuolloin pudotin painoa 23kg. Olin lopulta todella laiha. Noihin aikoihin kävin myös salilla treenaamassa. Olin kohtalaisen hyvässä kunnossa kunnes 2003 aloin odottamaan ensimmäistä lastani. Painoa tuli melko paljon odotusaikana, mutta se lähti Painonvartijoiden opeilla  suurin piirtein samassa ajassa kuin tulikin. Vuonna 2005 naimisiin mennessä painon n. 62kg. 2006 tulin uudelleen raskaaksi. Tällä kertaa painoa tuli maltillisesti, sairaalasta kotiutuessa vedin jalkaan vanhat farkkuni. Paino nousi oikeastaan kun palasin töihin. Painon n.70kg kun aloin odottamaan kolmatta lastani v.2009. Olin tuolloin todella kehnossa kunnossa. Keskimmäisen lapsen korvatulehduskierre oli kaikkine valvomisineen ollut aikaa jolloin omat tarpeet unohtuivat. Kolmannessa raskaudessa painoa ei tullut kuin n.12kg, mutta kun lähtötilanne oli ollut mitä oli, painoin yli 80kg kun sain kolmannen lapseni. Aluksi paino tippui melko hyvin, taisin päästä parhaimmillaan alle 70kg:n. Sitten alkoin nuorimmaisen sairastelut. Diagnooseja kertyi aikamoinen lista eikä siinä suossa omasta kunnossa huolehtiminen ollut ensimmäisellä sijalla. Palasin töihin 2012, kun nuorin lapsi oli jo yli 2v. Aluksi osa-aikainen työ oli pelastus, mutta kun työtunteja lisättiin alkoi väsymys painaa ja kilot kertyä (taas!) Sairastelukin jatkui. Aloin myös itse oireilla mitä kummallisimmilla oireilla. Pahimmat oireet alkoivat hormoonikierukan asentamisen jälkeen. Kierukka sai lähteä heti kun puolen vuoden totuttelu jakso oli kulunut. Painoakin kertyi 10kg kolmessa kuukaudessa. Verenpaine oli pilvissä ja astma-oireilu haittasi kaikkea toimintaa. Paivittäin mietin laihduttamista.


Kesällä 2014 kuopuksen 4v. synttäreillä
Elokuussa 2014 päätin että nyt saa aikominen riittää. Muutin ruokavalioni vähähiilihydraattiseksi, söin paljon kasviksia ja jätin vehnän melkein kokonaan pois. Maitorahkaa ja miniluumutomaatteja kului purkki toisensa perään. Kuljin työmatkat pyörällä ja herättelin vanhaa juoksuharrastusta.



 Pyöräilykilometrejä kertyi n. 80 viikossa, juoksukertoja pari. Alussa lenkit oli n. 5km 7,5km/h vauhdilla.
 Lokakuussa 2014 paino oli pudonnut 10kg ja olo tuntui huikealta. Aloin miettiä mitä muuta alkaisin urheilemaan. Joulukuussa kävin ostamassa kuntosalijäsenyyden Easyfitiltä. Heti alussa ajatuksena oli personal trainerin palkkaaminen. Tammikuussa 2015 aloitin treenaamaan PT Sanna Aron ohjauksessa. Ohjattuja salitreenejä oli kaksi viikossa kolmen kuukauden ajan. Tulokset oli huimia. Aloin nauttia ihan tosissaan sekä sykettä nostavasta toiminnallisesta treenistä, sekä ihan painojen nostelusta. Juokseminen jäi vähän taka-alalle.
Helmikuussa 2015 paino oli pudonnut 20kg.  Huhtikuussa PT-valmennus oli loppusuoralla, mutta tuntui etten ihan omin voimin vielä pärjää. Teimme loppuvuodeksi n.1x/kk sopimuksen. Huhtikuussa olin saavuttanut asettamani 62kg tavoitepainon, eli olin 23kg kevyempi kuin 8kk aiemmin. Salitreeni jatkui kolmesti viikossa marraskuulle asti. PT muutti tuolloin pois Oulusta ja sanoimme haikeat hyvästit. Sannan opeilla on hyvä jatkaa urheilullista elämän tapaa.

1 kommentti:

  1. Aikamoista taistelua! Mahtavaa ku oot pitäny ittes lujana.
    Muistan ku tulin mailmanmatkoilta parikytä vuotta sitten. Pimpotin äitin ovikelloa ja sie tulit avaamaan. En tainnu saaha moita sanottua ku katoin sua laihutuskuurin jälkeen. Olit tehnyt pudotukset mun matkan aikana ja näin suoraa mielessäni ennen-jälkeen -kuvat.
    Tsemppiä kovasti!

    VastaaPoista